Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kemik iliği verme Hakkında
#1

Hep kafamda olan bir konuyu araştırdım ve karşıma aşağıdaki bilgiler çıktı.
Vermek isteyen arkadaşlar varsa hep birlikte verelim.
Yalnız bana saçma gelen şey bu uygulamanın ücretli olması. Birçok insan eminim bu ücretlendirme yüzünden ilik örneği vermemiştir. Birde nerede verilebileceğine dair bilgi bulamadım.



Alıntı Yeri : http://www.losev.org.tr/v2/tr/content.asp?ctid=796

Ben Kemik İliğimi Vermek İstiyorum. Ne yapmalıyım?

Öncelikle duyarlı davranışınız ve toplumsal sorumluluğunuz için sizleri kutlarız. Biz de bu konuda sizi genişçe bilgilendirmek isteriz.

1- Kemik iliği nakli gereken lösemi hastalarımızın oranı %10 kadardır. %90’ı kemoterapi (ilaçla tedavi) ile iyileşmektedirler.

2- Kemik iliği nakli için siz verici olmadan önce bazı testler yaptırmanız gerekir. Bunun en önemlisi DOKU GRUPLARINIZIN tespit edilmesidir. Her insanın farklı olan doku gruplarına HLA denilmektedir ve 2 sınıf olarak test edilmektedir. (Class I ve Class II) Bunlar da kendi içinde sınıflara ayrılmaktadır. Bu tespit sonrası ilik bekleyen hastalarla uyumlu bulunduğu taktirde özel cihazlarla daha hassas tetkiklerle başlanacaktır. Ön testlerin maliyeti 180-200 TL kadardır. (Tıp fakültelerinde çalışılmaktadır ve test ücreti sizin tarafınızdan ödenmektedir. LÖSEV kemik iliği bankası faaliyete geçtiğinde testler ücretsiz yapılacaktır.)
Test sonucunda ortaya çıkan doku gruplarınız Kemik İliği Bilgi Bankasında saklanacak ve uygun hasta istemine kadar beklenecektir. Uygun hasta ve uygun verici karşılaştığında sizden ufak bir cerrahi işlemle kemik iliğiniz toplanacak ve lösemi hastamıza verilecektir. Bu uygunluk oranı 50 bin ile 100 binde BİR ihtimaldir. (1/50 000- 1/100 000) Yani bir hasta için 100 bin kişi taranacaktır. Bunun da toplam maliyeti yirmi milyon TL’dir.

Türkiye’de bir an önce çok kapsamlı bir kemik iliği bankası kurulmalıdır. Bu amaçla, kendi kendini finanse eden bir kaynak yaratılmalı yada güçlü bir sponsor bulunmalıdır. Burada LÖSEV gibi güvenilir ve konunun hâkimi olan bir Sivil toplum Kuruluşuna yetki verilmelidir. Ama ne yazık ki Sağlık Bakanlığı çıkardığı yönetmeliklerle bu yetkiyi sadece iki adet tıp fakültesine vermiştir. Bu tıp fakültelerinde kurulmuş olan kemik iliği bankaları tüm iyi niyetli çabalara ve niyetlere rağmen kalıcı ve kesin çözüm olamamaktadırlar
Ayrıca daha önemli bir sorun da ülkemizdeki ilik nakili yapacak olan merkezlerin yok denecek kadar az olmasıdır. Maalesef uygun ilik vericisi olduğu halde yapacak nakil merkezi bulunamadığı için ölen lösemili çocuklarımızın sayısı korkunçtur.

Biz LÖSEV olarak benzer bir çalışmayı hayata geçirmek üzere gerekli hazırlıklarımızı tamamlamak üzereyiz. İnternet sitemizde ayrıntılarını görmüş olduğunuzu düşündüğümüz LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR KENTİ, Sadece Türkiye’nin değil, Ortadoğu ve Avrupa’nın da en gelişmiş kemik iliği nakil ünitesini barındıracaktır. Bu kent, hem lösemili çocuklarımızın tedavisine, hemçocuklarımızın ve ailelerimizin sosyal sorunlarının çözümüne hem de kemik iliği nakli gibi çok önemli bir sorunun da KALICI OLARAK çözülmesine hizmet edecektir. Kemik iliği nakil ünitesi süreklilik içeren bir KEMİK İLİĞİ BANKASI’nı da içerecektir. Bu konuyla ilgili eğer isterseniz internet sitemizde daha geniş bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sizleri de, bu konuda aydınlatarak bizlere destek olan bir LÖSEV gönüllüsü olarak yanımızda görmeyi arzu ettiğimizi belirtir,
Ara
Cevapla
#2

Geçen sene bende niyetlendim testler üçretli olduğu için veremedim. Bu işi lösev üstlenip devlet destek olsa herkes kan verir gibi kolayca ilik örneği verse ne güzel olurdu.
Ara
Cevapla
#3

Kemik iliği herkesten alınmıyor maalesef ben bir yıl vermiştim ama sonrasında kan bağışı olarak devam ettim.
Ara
Cevapla
#4

Nerde verdin?
Ara
Cevapla
#5

(06-04-2012, 02:27 PM)GsrEra Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Nerde verdin?

Kızılay aracılığı ile LÖSEV için tesise gelmişlerdi, testler yapıldı sonra hastaneye çağırdılar.
Ara
Cevapla
#6

Hangi Hastane. Benim bildiğim Çapa'da yapılıyo
Ara
Cevapla
#7

uygunluk oranının 1/100.000 olduğunu yazmışlar. Bildiğim kadarıyla da kemik iliği ihtiyaç doğrultusunda kardeş'lerin tutma olasılığı çok yüksek. Hatta tek çocuğu olanlar bu çocuğun rahatsızlanması durumunda bir çocuk (kardeş) daha yaparak iliğin tutması için dua ediyorlar.
Bir tanıdığım geçen yıl kemik iliğine ihtiyacı oldu ve 4 kardeşinden birininki uydu. Şimdi iyileşmeye çalışıyor.
O nedenle;
Kanser ve benzeri hastalıkların çok çok arttığı günümüzde bir çocuk yapmayın (ne güzel bağladım ama) diye öneriyorum herkeze.
Kardeşlerin birbirlerine her zaman, bazende hayatta kalmak için bir sefer ihtiyacı olacaktır.
(stop)

:tr:
ly2x6.gif
Ara
Cevapla
#8

(06-04-2012, 06:06 PM)GsrEra Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Hangi Hastane. Benim bildiğim Çapa'da yapılıyo

Kocaeli Devlet Hastanesinde belirlenmiş tarihlerde bir bölüm içinde açıyorlar üniteyi cihazlar sanırım başka yerden geliyor, az acılı bir iş ama değer. :tamam:
Ara
Cevapla
#9

Bizim o anki acımız onların acısı yanında sinek vızıltısı. Bir araştırayım
Ara
Cevapla
#10

(06-05-2012, 10:45 AM)GsrEra Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Bizim o anki acımız onların acısı yanında sinek vızıltısı. Bir araştırayım

Ok bende araştırıyorum. :tamam:
Ara
Cevapla


Benzer Konular...
Konu: / Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
Son Mesaj Yazar: özkan
10-17-2014, 08:55 PM
Son Mesaj Yazar: SEYFO
11-13-2013, 02:17 PM
Son Mesaj Yazar: mehmetcsr
06-11-2013, 09:41 PM

Hızlı Menü:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi