Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

TOPCASE CEZASI !!!
#1

İstanbuldan bir arkadaşımızın başına dün bir olay gelmiş.
"Dün akşam Çamlıca gişeler çıkışında polis bütün motorluları çevirip, topcase kullananların, eğer ruhsatlarında sepet takabilir bla bla kısmı dolu değilse, tamamına (ben dahil ) 92 TL ceza kesti. 10 gün de süresi var, gidip ruhsata işletmek için. çantayı çıkartırım daha da takmam diyorsanız o zaman sıkıntı yok tabi. motorun orjinal çantası gak guk fark etmiyor, ruhsattaki sepet hanesi dolu olacak (bi tane de K1600'e kesti ceza). "

"Arka Taşıma Kutusu" ruhsata işletilmediği için. Konuyu ufaktan bir araştırdım Milliyet Gazetesinde Haberi yayınlanmış. Bazı sitelerde de ilgili Genelge paylaşılmış.

emniyet_topcase_motosiklet_%C3%A7anta-001.jpg

Yazıda şöyle bir ayrıntı da bulunuyor. İlgili ruhsata sadece arka çanta işletilecek, yan çanta işletilmeyecekmiş.

Konu ile alakalı bilgilerinizi paylaşmanızı rica ederim.

Edindiğim yeni bilgiler ışığında Sanayi Bakanlığı ve TSE nin yaptığı görüşmeler neticesinde Topcase takmanın tadilat sayıldığı kanaatine varmışlar ancak mahkemenin aksi yönde hükmü ve caza iptali var. Başınıza Gelirse örnek karar İzmir 14. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimliğinden verilmiş. (Dosya No: 2014/198 D.İş)
Ara
Cevapla
#2

Dikkat edersen orjinalinde arka çanta değil yan çanta olur .
ST1300
NT700
Bazı BMW modelleri
yeni model olan CTX 1300 de buna dahil.


o yüzden top case işletilmesi gerekebilir.

Edit: imla
Ara
Cevapla
#3

Orjinalden geldiğinin ispatı da muğlak bir konu. Nihayetinde böyle bir durumda ceza yeme ihtimalimiz varmış ama mahkemeye itiraz edip yukarıda belirttiğim emsal kararı da göstererek itiraz edebilirmişiz. kararın yazılı hali de mevcut ancak dosya ekleyemediğim için paylaşamadım. isteyene mail atabilirim.

Bu arada arka çantayı ruhsata işlettiğimizde de koltuk sayısı 1'e düşüyor. Yani topcase varsa yolcu(artçı) olmayacak. TSE'nin onayı alınırken yolcu sayısını makaslıyor.
Ara
Cevapla
#4

Orjinalde topcase ile gelen modeller hangileri Ufuk.
Yan çantası olanı duydum ama arka çantalı model görmedim henüz.

Scooterlar da var bildiğim kadarı ile ama onlarda ruhsatta çantalı diye geçmiyor bildiğim kadarıyla.
sonuçta 100 tl lik çantayı ruhsata işletmeye uğraşacaklarını sanmıyorum...

Birde TSE ne karışıyor bu işe anlamış değilim. oradakilerin yaşamaları bile tesadüfe bağlı iken...
Böyle şeylerde araç üzerinde teknik değişiklik var ise MMO onayı olmalı.
Ara
Cevapla
#5

MMO proje çiziyor ve TSE onaylıyor. Onaylarken de 2 olan kişi sayısını 1'e düşürüyormuş. Yayınladığı Genelgede böyle diyordu. Açıkçası ben orjinal çanta ile satılan bir model de bilmiyorum :) Ruhsatlarda çantanın yazılabileceği bir yer de yok. Diğer bilgiler bölümüne yazdırılması gerekiyor herhalde. Yan çantalar içinse zaten kapsam dışı. işletmeye lüzum yok.

Her halükarda yapılan cezai uygulama kanunda yeri olmadığı çanta takma işinin basit bir işlemle gerçekletirildiği belirtildiğinden tadil işlemi olarak değerlendirilemeyeceği mahkeme tarafından belirtilerek cezalar iptal ediliyor. Ama unutmamak lazım polis o cezayı kesebilir böyle bir uygulama da var. Ancak mahkemeyi meşgul etmemiz gerekecek konu ile alakalı.

Cezai durum olur ise diye bilgilendirmek istedim.
Ara
Cevapla
#6

Benim Mondial RX Evo nun uygunluk belgesinde orjinal arka ve yan cantalari " ibaresi bulunmakta ve 2 kisilik yazmaktadir. Ruhsat cikartirken hem 2 kisilik hemde ruhsatin alt kismina diger bilgiler bolumune "Arac uzerinde orjinal arka ve yan cantalari bulunmaktadir" yazildi
Yani al mondial ugrasma :)))))
Ara
Cevapla
#7

Mondial umarım diğer markalara da örnek olur.
Sonuçta arka ve yan çantalara uygun olmayan bir moto düşünemiyorum .
Uygunluk belgesine yansıtılması gayet yerinde olmuş. :alkış:

160711104912_imza3.JPG
Ara
Cevapla
#8

Yanılmıyorsam 2014 te çıkmıştı bu karar ve çok tartışılmıştı. Ben tartışmamıştım çünkü tartışsanda tartışmasan da devletin dediği oluyor.

Hayat olduğun yerde...
Ara
Cevapla
#9

(05-25-2016, 08:59 AM)Ortam Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Yanılmıyorsam 2014 te çıkmıştı bu karar ve çok tartışılmıştı. Ben tartışmamıştım çünkü tartışsanda tartışmasan da devletin dediği oluyor.

Dökümanı dün yüklemiştim ama mesajı göndermeyi unutmuşum.

Devletin dediği değil Muhittin' im memurun dediği oluyor.

Olayı anlatayım

Bu mevzu paketçi diye diye tabir edilen motorlarda kasa, sepet artık adına ne diyorsak onların takılması ile başladı.

2011 yılında önce mühendisler odası pizzacıların kullandığı araçlardaki Topcase lerin izinsiz ve sağlıksız olduğuna dair bir yazı yayınladı.
Sonrasında başladı mevzu.

Akabinde bir restorantın paket motoruna sürekli ceza kesilmesı sonucu başlayan bu süreç ilk olarak işletmenin emniyet genel müdürlüğüne yazı yazması ile devam etti.

Bizim konuya fransız olan memurlarımız hop aldılar bu yazıyı sanayi bakanlığına gönderdiler. Konu hakkında birine danışalım dediler.

Sanayi Bakanlıgı' ndaki de memur ne anlar bu işten!!! Tuttu yazıları birbirine zımbaladı topu TSE ye attı. Sen bir karar ver tüm ülke buna uyalım dedi.

Tsenin Mühendisi karar verdi ve dedi ki " sipariş veren müşteriye hizmet götürmek için Şasi üzerine sepet takmak tadilat projesi ve ruhsata işletmeyi gerektir.

Bildiğiniz gibi topcase artçının arkasına monte edilir. Burada ki sipariş sepeti ise artçının yerini işgal ettiği gerekçesiyle bu tip motosikletlerin tasıma kapasitesini 1 kişi olarak değiştirilmesinin gerektiğini de beyan etti TSE.

Önemli bir nokta. Son madde de motosikletin orjinalinde bulunan ve sökülüp takılabilen çanta kutu gibi avadanlıklar için proje yapılmasına gerek yoktur diye bir ibare var .


Buradan anlaşılacağı üzere devletin standartı belirleyen kurumu Sökülebilen topcase için proje istemiyor, ruhsata yazdır demiyor.

Ama benim okumaktan aciz sevgili memurum yetkiyi kaptığı gibi istediği gibi kullanıyor ve önüne gelene basıyor cezayı.



Edindiğim bilgiler birkaç farklı yerden derlenmiş olup yorumlar tarafıma aittir.







TSEnin Karar yazısı 2012 de çıktı

Kanunu uyguladığını zanneden bir memurun ceza makbuzuna itiraz gecikmedi ve hakim 2014 te kararın yanlış olduğunu beyan ederek iptaline karar verdi .
Ara
Cevapla
#10

Bir ekleme de ben yapayım Ersinin bilgilerine,

ilgili genelge öylesine yüzeysel ki hangisi tadilat hangisi değil belirtilmeden çıkmış bir şey. memur abilerin de zaten detaylarla işi olmadığından basıyorlar cezayı. Benim motorda da topcase var ve ruhsata işli değil :) şimdiye kadar durduran, soran eden yada muayenede hafif kusur yazan bile olmadı. Ancak geçenlerde ATV haberde motosiklet terörü diye haber yapmışlar sanırım bunu izleyip bilenen polis amcalarda kusuru olmayan ama topcase 'i olan motorcu kardeşlerimize vermişler ayarı, bu duruma istinaden.

Benim burada yazı yazmama vesile olan da son bir kaç gün içerisinde kesilen bu cezaların iptalinin mümkün olduğu ve bir dilekçe ile Sulh ceza mahkemesine başvurunun yeterli olduğunu başımıza böyle bir şey gelirse de elimizde buna ilişkin örnek kararlar olduğunu duyurmak.

yoksa çantasız çıkılır mı yola??
Ara
Cevapla


Benzer Konular...
Konu: / Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
Son Mesaj Yazar: SM_trying
04-24-2016, 07:02 PM
Son Mesaj Yazar: VeYSeL
04-21-2012, 10:45 PM

Hızlı Menü:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi