Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Zıpkınla Balık Avı Intro
#1

Selam,

Sizlere profesyonel olarak uğraştığım hobim ve sporumdan bahsetmek istiyorum. Belki içimizde aklını devamlı kurcalayıp da nasıl başlayacağım, hangi malzemeleri seçeceğim, hangi eğitim, hangi deniz, hangi mevsim vs soruları bulunan, bu sporu merak eden arkadaşlarımız vardır diyerek bu konuyu açmak istedim. Bu yazımda yalnızca giriş yapıp bu spordan kabaca bahsetmek istiyorum. İlerleyen günlerde daha detaylı olarak açmayı düşündüğüm malzemeler, denizler, dalış teknikleri, mevsimler, rüzgar ve dalga vs gibi konular var.

Zıpkınla balık avı bir sualtı sporudur. Bu spor TSSF(Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu) ye bağlıdır. Ülkemizde bu sporu yapabilmek için herhangi bir dalış belgesine sahip olma zorunluluğu yoktur. Devlet gözünde zıpkınla balık avlayan bir kişi amatör balıkçıdır.

Biraz detaya girersek balık avı için kuralları belirleyen kanunlar "Denizlerde ve İç Sularda Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 37/2 Numaralı Sirküler" de yazmaktadır. Bu sporu yapmak isteyen kişiler bu kuralları çok iyi bilmek zorundadır.

Sirküler Linki: http://www.tarim.gov.tr/Belgeler/Mevzuat...rkuler.pdf

Zıpkınla balık avı bir dalış sporudur(eğitimsiz arkadaşlarımız yüzme olarak da yapabiliyor özellikle ülkemizde:). Dolayısıyla dalış nasıl yapılır diye başlayalım. Dalış sporu için gerekli ana ekipmanlar ABC dediğimiz;

Maske;

i?id=3d21f00f9a49f6616507ff12a382b954&n=33&h=190

Şnorkel;

i?id=2ddf7e01572ccf4d3b36791ced11f299&n=33&h=190

Palet;

i?id=867fc6c2d6bc5ee7c24086d399925884&n=33&h=190

Bu ekipmanların birçok çeşidi, ucuzu pahalısı ve bizim sporumuz için uygun olup olmayanı var. Eğer ana bir topic oluşturursak Zıpkınla Balık Avı ya da Serbest Dalış diye, bu topic altında hepsini tek tek inceler konuşup tartışabiliriz.

Elimizde maske palet ve şnorkelimiz varsa dalış yapabilir durumdayız. Fakat biliyoruz ki insan vücudu boşluklarla dolu en büyüğü de akciğerimiz. Bu boşluklar dalışımız için çok büyük engel, bunların dalış esnasında iyi kontrol edilmesi gerekir aksi taktirde büyük rahatsızlıklar hatta ölümlü kazalar bile yaşayabiliriz. Zıpkınla Balık Avı sporu bir Extreme Spordur. Ölüm riskimiz en ufak yanlışta tepemize dikilecektir. Bunu bilirsek çok daha kontrollü yaparız bu sporu.

Şimdilik çok fazla uzatmak ve sizi sıkmak istemiyorum. Bu başlığa olan ilgiye göre yazmaya devam edeceğim. 5 kez İstanbul Teknik Üniversitesi Sualtı Sporları Klübünden Türkiye şampiyonasında yarıştım. Birçok eğitim aldım. Çok fazla kaynak buldum ve okudum. Suda çok fazla vakit geçirdim. Çok çeşitli ekipman kullandım kırdım yırttım vs. Aktarabileceğim birçok tecrübem var bu konuda yeter ki hevesli birileri olsun :)

Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle. Dalın ve sürün sağlıcakla :)
Ara
Cevapla
#2

Benim ABC ekipmanlarım var fakat hiç dalamadım :utan: üstten üstten balıkları seyrediyorum sadece :P
Ara
Cevapla
#3

umıt abı ben beykozda oturuyorum ve zıpkınla balık tutmak cok ıstıyorum bızım yakınımızda zıpkınla bazen balık tutanlar oluyor ama ben hıc denemedım.genelde kenardan oltayla balık tutuyorum.sen bu ıste gonulluysen ogretırım dıyorsan sayet ben ogrenmek ıstıyorum.bende denızcıyım yat kaptanı oluyorum ıns onumuzdekı seneye yuzmeyıde bılıyorum dalıslarımda fena degıl ekıpmanlarımın bazıları eksık ama onlarıda tamamlayabılırım ıyı gunler
Ara
Cevapla
#4

Emre, ufak bir organizasyon yaparız ekipmanlarını kullanmış olursun :)

Vedat öncelikle çok oku birçok site ve yardımcı kaynak var bu spor için. Gerekirse ben de sana kaynak verebilirim. Beykoz dalış için güzel bir lokasyon. Polenezköyden fenere doğru Pirinç Kayalıkları var duymuşsundur belki, çok dalış yaptım orada. Riva adasında da çok dalış yaptım.
Çarşamba toplantılarımıza gel orda bol bol muhabbet ederiz aklındaki sorulara yanıt ararız. Buradan da aklıma gelen konulara değineceğim sen de aklına takılan olursa sorabilirsin. Ekipmanlarını da doğru şekilde tamamlarız inş.
Ara
Cevapla
#5

tm umıt abı ıns gelmeye calısırım toplantılara aksam vaktı yollar bıraz fazla dolu oluyor beykozdan gelemıyorum bır turlu katılamadım zaten toplantıalra ama ınsbır gun gelcem
Ara
Cevapla
#6

Ümit, bende yeni ekipman dizmek istiyorum yavaştan. Amatör dalıyorum, bir kaç balık yakaladım ama tecrübe ve eksik bilgim çok fazla.Sevdiğim bir spor, organizasyonları kaçırmam.
Ara
Cevapla
#7

Dalıyor olmana çok sevindim Orhan. Malzeme konusunda eksiklerinle ilgili konuşabiliriz. Karaköy kemeraltı caddesindeki dalış mağazalarını tanırım uygun güzel birşeyler yavaştan toparlarız. Kış gelmeden de bir dalış organizasyonu yapalım istiyorum. Balık vuramasak da bilgi paylaşımında bulunur, ıslanmış eğlenmiş oluruz. Ekipman konusunda bir yazı yazmak istiyorum en kısa zamanda, konu altında bol bol konuşur sorularımıza yanıt buluruz.
Ara
Cevapla
#8

ıns umıt abı bende katılmak cok ıstıyorum cunku .ıns boyle bır organızsyon kıs gelmeden duzenlıyebılırsın
Ara
Cevapla
#9

Ümit, Kadire gönderdiğin o Levrek fotosunu gördüm.
O ne birader. İyi o balık seni dibe çekmemiş.
Burada o fotoyu da paylaş da, vatandaş neler yapabildiğini görsün.

Ayrıca o levreği makaralı zıpkınla mı yakaladın ve derinlik neydi?
Ara
Cevapla
#10

Mehmet Kutay Abi,
Arkadaşla bayağı bir itiştik aşağıda ellerimi kesti biraz ama avcı içgüdüsü o balık bırakılır mı ?
Balığı 12 mt derinlikte agaşon tekniği ile avladım ve 11.200 kg geldi.

Qlz60y.jpg


Zıpkınım Pathos-Laser Open Carbon üzerinde 60 mt ip sarılı makara var. Kompinasyon 6.75mm x 130cm Trygons marka şiş ve Dunlop 16mmx2 dir. Aşağıda resmini paylaşıyorum

6kvod3.jpg
Ara
Cevapla


Benzer Konular...
Konu: / Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj

Hızlı Menü:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 2 Ziyaretçi