Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Motosiklet sektöründeki temel sorun, toplumsal algı sorunu!
#1

Motosiklet sektöründeki temel sorun, toplumsal algı sorunu!

Motosiklet sektöründeki temel sorun, toplumsal algı sorunu! Toplumun büyük bir kesimi motosiklet kullanıcılarından söz ederken “caddede sürten zibidilerden, sürat meraklılarından, trafiği altüst eden kural tanımaz serserilerden” dem vuruyor.

Gazete sütunlarında ve haber bültenlerinde ölümlü motosiklet kazaları, motosikletli kapkaç olayları ile kasklı sapık haberleri, gündemi belirleyen ekonomik ve siyasi haberlerle eşit muamele görüyor. Oysa motosiklet kullanıcıları genel kanının aksine doğaya ve insana saygılı insanlardan oluşuyor, onlar yaşamın ne kadar değerli olduğunu motosikletlerinin üzerindeyken buram buram hissediyor.

Elbette genel kanıyı destekleyecek, onlara malzeme çıkaracak istenmeyen davranışları sergileyen motosiklet kullanıcıları aramızda yok değil. Ve ne yazık ki bu azınlık, sayısal olarak küçük olmalarına rağmen çıkardıkları yaygara nedeniyle toplumsal algıya hükmediyor.

Trafikte kenardan kenardan efendice yol alan onlarca motosiklet, dikkat çekmezken şerit ihlali yapıp otomobil sürücülerinin yüreklerini hoplatan “apaçiler”, tüm motosiklet kullanıcılarının sterotipi olup önyargıları belirliyor.
Bu kahredici algı o kadar güçlü ki, motosiklet sektörünün bizzat kendi temsilcileri bile bundan dert yakınıyor. Motosiklet satışlarının düşük olmasındaki en büyük neden olarak anne babaların motosiklete karşı olmasını gösteriyorlar.

Yüksek vergilendirme bile nedenler arasında ikinci planda kalıyor. Sorunumuz sadece vergi sorunu olsaydı, çözümü hükümette arar, yapabildiğimiz oranda baskı oluştururduk.

Oysa sorun çok daha büyük! Başbakan dahil hükümet üyelerinin tamamının, motosiklet ve kullanıcıları konusunda negatif düşünceye sahip olduğunu düşünmemek elde değil. Yoksa neden motosikleti de, alkol ve tütün gibi yüksek vergilerle kontrol altında tutmaya çalışsınlar?

Eğer motosiklet alkol ve tütün gibi sağlığa ve topluma zararlı algılanıyorsa, istenilen sektörel büyüklüğe ulaşmak için negatif algıları değiştirmenin bir yolunu bulmak gerekiyor. Çünkü mevcut algı, doğru bir algı değil! Öyle olsaydı, dünyada motosiklet endüstrisi çoktan topu dikerdi. İngiltere’ye bir bakalım.

Yapılan anket ve araştırmalardan anlaşılıyor ki, son bir yıl içinde motosiklet sektörü 500 milyon sterlin değerinde olağanüstü bir güce erişmiş. Bu rakam sadece motosiklet ve aksesuarlarının satışından elde edilmiyor.

Motosiklet hayatın içine dahil oldukça sektörü büyütüyor. Motosiklet ulaşım aracı olarak kabul görürken, İngiltere’nin birçok yerine yayılmış motosiklet yarışlarıyla sektör canlı tutuluyor. MotoGP, Superbike, motokros, enduro, speedway, grasstrack, supercross ya da supermoto, aklınıza hangi yarış gelirse gelsin İngiltere’de mutlaka bir karşılığı var.

Tüm ülkeye yayılan bu dev organizasyon turizme de canlılık katıyor. Yarış aktiviteleri adı altında düzenlenen turistik turlar İngiltere’de sektörün önemli gelir kalemleri arasında yer alıyor. Hükümet de bu gelirlerden kendine düşen payı vergi olarak fazlasıyla alıyor.


Türkiye’de ise motosikletten elde edilen vergiler, ciddiye alınmayacak kalemler içinde yer alıyor. Motosiklet toplumsal yaşamın içinde değil dışında duruyor.

Motosiklet kullanmak anormal algılanıyor, adeta delilikle eş tutuluyor. Türkiye’de yarışmak ise Don Kişot olmayı gerektiriyor. Alt yapıdan organizasyona kadar nereye elinizi atsanız dökülüyor.

Sorun öylesine büyük ki, motosiklet sektörünün temsilcileri, kendileri için yaşamsal öneme sahip TMF seçimlerine değil bulaşmak, ilgilenmek bile istemiyor.

Oysa bir yerden başlamanın zamanı çoktan geldi. Sektörün büyümesi önünde baraj oluşturan toplumsal algıyı değiştirmek bizzat sektörün elinde!

Bu konuda neler yapılabileceğini ise uzun uzun konuşmak, tartışmak gerekir. Bakınız: kendi sorunlarını çözmek için paneller, konferanslar düzenleyen sektörlere.

Motorunuzun ve yaşam sevincinizin hep “on” olması dileğiyle...

Cem Batırbaygil/Motoron
Ara
Cevapla
#2

Yazının sonunda aklıma ilk gelen para için çalışan TMF geldi.
Türkiye Motosiklet Federasyonu NE YAPAR???

Yukarıdaki yazıda bize aktarılan sorunlar ve bizi motorculuktan bile soğutacak etkenlere karşı ne yapıyor ??? varmı bir çalışma.

Yok zırt yarışı , yok zurt yarışı , yok pırt yarışı ... tırttt mırtt... ağzımı bozacaklar şimdi.


Bu yargıları biz değil bizim adımızı taşıyan tmf nin düzeltmesi lazım.

Yalnışmıyım ?
Ara
Cevapla
#3

Emrullah bu konuda çok haklısın, TMF nin motor konusunda hem toplumu hemde motor kullanan veya kullanmayı düşünen kişileri bilinçlendirmek için çalışmalar yapması şart fakat bu Federasyon adının anlamını bile bilmiyor. :tamam:
Ara
Cevapla
#4

Değişecek inşallah
Ara
Cevapla
#5

Toplumdaki negatif algıyı TMF değil bizim düzeltmemiz gerekiyor.

Ve düzeltiyoruz.

Yok sa siz farkında değil misiniz ???

: )))

husqvarna_logo_2.jpg
Ara
Cevapla
#6

Hep negatif algılardan bahsediyoruz, iyi hiçmi bişiy olmuyor? tabiki oluyor, Dün hamitle kenarda beklerken bize selam veren tır şöförleri yolda giderken :tamam: bu işareti yapan otomobil sürücüleri... aslında insan lar bir şekilde farkındalıklarını bildiriyorlar. İçlerinde bir kenarında motor sevdası olan insanların gelip sohbet edip bilgi almaya çalışmaları , bunlar güzel şeyler tabikide ama genel olarak durum kötü , Bu güzellikler gerçeği değiştirmiyor.

Ama biz bildiğimiz yoldan şaşmamalı ve insanlara bilinç aşılamalıyız.

Bu arada paylaşım için saol erdem:+1:
Ara
Cevapla
#7

(06-21-2012, 07:23 AM)SEYFO Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Toplumdaki negatif algıyı TMF değil bizim düzeltmemiz gerekiyor.

Ve düzeltiyoruz.

Yok sa siz farkında değil misiniz ???

: )))

Motosiklet ile ilgili toplumdaki negatif algılamayı( oda ne demekse) sadece bizim gibi motosiklet kulüpleri pozitife döndürebilir. Bunun dışındaki oluşumların çoğu bir şekilde para pul işlerine bulaştıkları için bir cacık olamazlar.

Bu arada evet GMK bu güzeltme işinde elinden geleni yapıyor fakat Seyfosuz daha hızlı olacağına inanıyorum. Yada Seyfo sadece motorsuz olarak tüm organizasyonlara katılabilir. :çiçek:
Ara
Cevapla
#8

(06-21-2012, 07:41 AM)onur Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Hep negatif algılardan bahsediyoruz, iyi hiçmi bişiy olmuyor? tabiki oluyor, Dün hamitle kenarda beklerken bize selam veren tır şöförleri yolda giderken :tamam: bu işareti yapan otomobil sürücüleri... aslında insan lar bir şekilde farkındalıklarını bildiriyorlar. İçlerinde bir kenarında motor sevdası olan insanların gelip sohbet edip bilgi almaya çalışmaları , bunlar güzel şeyler tabikide ama genel olarak durum kötü , Bu güzellikler gerçeği değiştirmiyor.

Ama biz bildiğimiz yoldan şaşmamalı ve insanlara bilinç aşılamalıyız.

Bu arada paylaşım için saol erdem:+1:

Arkadaşlar şuraya dikkat, sana selam verdi o tır şöförleri hani aslında normal bir durum TIR şöförleri birbirlerine hep selam verirler :hahaha:
Alıntı:Dün hamitle kenarda beklerken bize selam veren tır şöförleri

(06-21-2012, 07:23 AM)SEYFO Adlı Kullanıcıdan Alıntı:  Toplumdaki negatif algıyı TMF değil bizim düzeltmemiz gerekiyor.

Ve düzeltiyoruz.

Yok sa siz farkında değil misiniz ???

: )))

Hayır bence yanlış düşünüyorsun TMF'nin yapacağı etkinlerin, bilinçlendirmenin yanında bizim yaptığımız devede kulak kalır. Onlar bu işe öncülük etmeli bizler değil, bizler sonrasında bize düşen görevi yapsak yeter:tamam:
Ara
Cevapla
#9

TMF Türkiyede iki senedir var. Takip ettiğim kadarıyla bu süreçte birşeyler yapılmaya çalışılıyor. Şuan pistlerde yarışanların birçoğu babasının motosiklet dükkanında çıraklık yaparak motorcu olup , senelerdir motosiklet kullanan kişiler. Başarılı başarısız, hepsinin hikayesi aynı. Şuan bir altyapı çalışılıyor. Takip ederseniz hafta sonları 8-15 yaşları arası çocukların ailelerinin desteğiyle anne ve babalarıyla pistlerde antreman yaptıklarını, yarışlarda padok alanında teknik destek elemanları arasında elinde sandöviçle sütle gezen anneleri görebilirsiniz.Çocuğunu kendi aracının arkasındaki romörke bağlayıp antremana , yarışa götüren, terli atletini değiştiren , elindeki sandöviçle peşinde koşuşturan anne ile kendi annenizi karşılaştırdığınızda birşeylerin değişmeye başladığını anlayacaksınız.
Bitakım şeyler oturduktan sonra , federasyonun sadece pistlerde değilde sosyal hayattaki motosiklet dünyasına dair birşeyler yapacağına inanıyorum...
Biraz daha zaman....

Tv lerden öğretilmiş , kuryelerin (bir kısmını tenzih ederim) oluşturduğu, yine bizlerin oluşturduğu(hepimizin içinde biraz serserilik yok mu :) ), alışılagelmişlikten kaynaklanan o '' negatif olgu'' da değişiyor.

Artık ;

Bir noktada toplanıp, motorlarını yanyana dizen, korumaları tam, kaskları kafalarında, yelekli ceketli , hep beraber hareket eden, gezmesini yemesini içmesini bilen, insanların imrenerek seyrettikleri çok güzel tepkiler verdikleri, yakışıklı -güzel-efendi motorcular var piyasada .

Yoksa siz henüz görmediniz mi onları ??
..........
çok şey kaçırmışsınız.

: )

husqvarna_logo_2.jpg
Ara
Cevapla
#10

Evet TMF Motor Sporları anlamında bir çok şey yapıyor (sizinde belirttiğiniz gibi) bu konuda şüphemiz yok, zaten takıldığımız konu sadece spor alanında yapması...

Yoksa siz konu başlığını ve konuyu okumadınız mı???
......

Çok şey kaçırmışsınız...

:):):)


Alıntı:Motosiklet sektöründeki temel sorun, toplumsal algı sorunu!
Ara
Cevapla


Benzer Konular...
Konu: / Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
Son Mesaj Yazar: Barış
01-06-2016, 06:56 AM
Son Mesaj Yazar: iliklik
04-20-2015, 11:42 AM

Hızlı Menü:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi